joi, 9 februarie 2012

Mic ghid pisicesc

Photobucket

Pentru ca in cei cativa ani de cand am motanelul, am inceput sa ma interesez despre lumea “pisiceasca”, am sa impartasesc cu voi “descoperirile” mele, poate ajuta pe cineva…
Nu zic ca detin adevarul suprem, dar sfaturile sunt din proprie experienta, si ce am mai invatat si eu de la altii care au animalute de cativa ani, si care au intalnit diverse situatii.


Rasa

Pisicile de rasa sunt doar cele care au Pedegree. Daca pisica voastra are asa ceva, veti sti. Este o hartiuta unde sunt trecuti stramosii lor, si apartenenta la acea rasa. Pisicile de rasa in general nu se intalnesc pe strada sau la pet shop, costa, si in general se vand in crescatoriile de pisici, pe baza unui contract (de unde primesti si pedigree-ul).
La pet shop se vand multe animalute chinuite, bolnave si de obicei nu iti este inmanat si Pedegree-ul care sa ateste apartenenta la o anumita rasa…
In general multe pisici seamana cu o anumita rasa si sunt denumite ca atare.
Birmaneaza nu este o rasa. Exista doar Sacra de Birmania…care este o rasa suuuperba si care ultima oara nu exista in tara noastra decat un singur exemplar castrat. Alte felise de Sacre am gasit in Italia, Franta, etc Insa la noi au preluat denumirea de birmaneza orice pisica cu point (adica cu boticul si labutele mai inchise la culoare) si cu blanita mai lunga. Daca are blana mai scurta e denumita siameza, iar toata cele cu blana lunga sunt denumite persane. Nu inseamna ca apartine cu adevarat acelei rase. Insa nu apartenenta sau nu la o rasa face pisica demna de iubit.
Europeana exista ca si rasa, iar ca si caracteristici seaman foarte mult cu pisicile asa zise “comunitare”.
Orice pisica, indiferent de rasa (sau ne-rasa) merita iubita sia duce multa bucurie in casa in care intra.

Au personalitate

Asa cum oamenii, sunt diferiti, si pisicle sunt la fel. Unele sunt mai independente si prefera sa fie lasate in pace (si sa fie mangaiate si bagate in seama doar cand au ele chef), altele sunt foarte alintate si “mamoase” si stau mereu langa tine, te urmaresc chiar si la baie.
Oricum ar fi, pisicile nu-s rele, stiu sa se bucure atunci cand vii acasa de la serviciu, te intampina la usa si miauna sa-ti povesteasca ce au facut in acea zi…

                Mancare

In general, tot ce gasesti in supermarketuri nu este mancare de calitate pentru pisici. Nici cele la care se face reclama.
Whiskas si Friskies sunt ca si fastfood-ul pentru noi: gust bun, calitate indoielnica si in timp pot aparea problem daca este consumat in mod frecvent.
Se prefera ca pisicile sa manance numai mancare super premium, cu PH control. Dintre marci amintesc Royal Canin, Hill’s, Pro Plan, Purina, etc  Exista o mare varietate de mancare pentru pisici, umeda, uscata, pentru diferite varste/rase/stari de sanatate/nevoi. Desigur depinde si de pisica, pentru ca unele prefera o anumita marca, altele alta. Pe incercate… J
Pisicile nu au voie mancarea noastra. Putem sa-i dam carne (fara condimente, de preferat fiarta, cruda doar daca sunteti sigur de provenienta ei, ca nu este infestata cu diferite boli/bacterii, etc). Pisicile prefera plamanii, ficatul, dar de multe ori se poate obisnui cu asa ceva, incat sa refuze alta mancare practic “santajandu-va” sa ii dati numai ficat/plamani.
Nu au voie dulciuri, ciocolata. Laptele nu este recomandat la pisicile adulte, deoarece nu pot procesa o anumita proteina din el si poate provoca diaree. Totusi unele pisici il suporta ok. Insa e de evitat (sau cel putin nu trebuie facut abuz, si daca se observa diaree oprit imediat). Smantana si iaurtul sunt ok. Pestele trebuie mancat cu masura (nu prea des) in special la motani, deoarece poate favoriza problemele renale.
La pisoi nu se da lapte de vaca. Exista in pet shop-uri lapte special pentru pisoi, daca nu, este mai bun laptele care se pune in cafea (pentru ca are un continut mai mare de grasime). Un pisoi mic de obicei trebuie hranit cu biberonul sau seringa (fara ac, desigur), la cateva ore, intocmai ca un copil mic. Iar apoi trebuie masat pe burtica pentru a stimula…digestia…si eliminarea…
Unele plante sunt otravitoare pentru pisici (chiar daca ele le mananca pentru eliminarea ghemelor de par). Trebuie avut grija.
Ca apa se prefera evitarea apei de la robinet (este dura, plina de calcar si pe perioade mai lungi de timp poate provoca probleme renale). O varianta ar fi cu apa fiarta racita…si eventual apoi lasata cateva zile pentru a se depune pe fund sedimentele. Sau apa de masa (cea care se vinde la 5litri), dar atentie trebuie cat mai pura…fara saruri sau diferite substante care pentru oameni pot fi bune, dar pentru pisici nu.

           Indoor/Out door

Unele persoane considera ca pisicile lor au o viata plictisitoare in casa si considera ca pentru ele e mai bine sa iasa pe afara.
A se tine cont ca viata medie a unei pisici de afara este de 2-4 ani, iar a celor crescute in casa pana la 20 de ani. Afara sunt o gramada de primejdii, de la caini, masini, oameni rai, substante otravitoare, pericolul de a nu se mai intoarce acasa, etc.
Am intalnit cazuri de pisici care au murit afara, ba din cauza substantelor ingerate, ba din rautatea oamenilor, ba calcate de masina, etc.
Parerea mea este ca daca vreti o pisica sanatoasa, o veti tine mereu in casa, unde este pazita de primejdii si unde ii puteti urmari starea de sanatate.

           Casa

O data cu intrarea in casa a unei pisici, se produc schimbari. Geamurile trebuie inchise sau “cat-proofed” nu cu plasa de tantari (care este prea subtire si se poate rupe in caz de pisica isi sustine greutatea de ea), ci o plasa ori din plastic, ori din sarma, fier (orice pare mai sanatos si capabil sa sustina si greutati de pana la 10kg). Balconul trebuie in permanenta inchis si nu trebuie sa ne bazam pe faptul ca “pisica mea sta la geam, dar nu sare niciodata, ca stie”. Este de ajuns o vrabiuta, un fluture, o frunza, ceva sa i se para interesant afara si sa faca saltul letal.
La fel trebuie avut grija cu plantele din casa, medicamentele lasate la vedere si orice lucru poate sa-i creeze problem pisicii. La fel ca si in cazul copiilor…

            Probleme de sanatate

Trebuie avut grija la fiecare modificare de comportament a pisicii. Inclusiv somnul excesiv sau apatia pot fi semne de boala. Daca stau in current pisicile pot raci. Daca mananca ceva rece, pot face “rosu in gat”. Niciodata nu se dau pastille uname la pisici. Pentru orice problema trebuie apelat la medicul veterinar.
Daca bea apa mai mult decat de obicei poate fi semn de diabet. Daca nu face pipi destul, sau miauna cand face, sau face cu sange, trebuie dus imediat la medic…poate fi semn de blocaj renal.
80% din motani mor de blocaj renal, deci trebuie avut grija.
Este bine sa faca anual analize, inclusiv sange si urina. Pentru a verifica starea de sanatate. Daca este nevoie chiar ecografii, radiografii, etc.

             Sterilizare

Multi zic ca nu isi sterilizeaza/castreaza pisica din diferite motive. Nu este adevarat ca este bine ca pisica sa faca macar un rand de pui inainte de a fi sterilizata. Crescatorii de pisici de obicei stipuleaza in contractul de vanzare ca pana la varsta de 1 an trebuie sterilizata pisica. Si cred ca nu doresc sa-si imbolnaveasca voit puiutii care i-au crescut de la nastere...
Varsta optima depinde de dezvoltarea pisicii, dar este in jurul celei de 1 an.
Pastilele pentru prevenirea caldurilor sunt foarte nocive, la pisica pot provoca piometru (infectie la uter care netratat – operatie - duce la moartea pisicii). Cunosc cazuri cand doar dupa o pastila administrata, pisica a facut piometru. Unele au scapat (daca au fost duse la timp…insa tot la sterilizare s-a ajuns), altele chiar au murit. Nu vrem sa ne asumam acest risc, nu? Inclusiv caldurile repetate pot provoca piometru. Iar, de exmeplu, un motan, poate intra in calduri imediat cum simte in preajma lui o pisica in calduri (si o simte de la cativa km departare).
De obicei la motani nici nu este suturata incizia. La pisici vor fi niste fire (si se poate recomanda chiar un fel de camasuta, sau un ciorap, pus la burtica pentru a nu trage de acele fire in primele zile). Dar de obicei in prima zi, pisica este mai rau, pana scapa de efectul anesteziei, apoi, incepand cu a 2a zi isi revine in mod rapid. Si pisicile nu se vor ingrasa dupa sterilizare, atata timp cat mancarea oferita este cea corecta. Exista manacare speciala pentru pisici sterilizate care prezinta risc de ingrasare.

             Medicul veterinar

Este bine sa ai un veterinar in care ai incredere, pe care il poti suna la orice ora, care eventual este recomandat de iubitorii de animale ca un doctor bun si la care te poti duce fara probleme. La medicul veterinar e bine sa te duci pentru vaccinurile si deparazitarile periodice, precum si pentru a verifica starea de sanatate a animalutul.

             Alte informatii

Pisicile torc si atunci cand sunt fericite, dar si ca sa se linsteasca.
Iarba matei functioneaza ca un fel de drog pentru ele, insa nu are efect chiar la toate pisicile, unele fiind imune  la iarba matei.
Pisicile sunt animale nocturne, dar le putem invata sa ne preia programul. Este de ajuns sa ne jucam cu ea, seara, inainte de culcare, pentru a o obosi. Cu timpul se va invata.
Puiutii este bine a sta cu mama lor macar pana pe la 3-4 luni de viata. Astfel vor invata sa faca la litiera si alte deprinderi...pisicesti.
Atunci cand "framanta" este semn ca se simt bine. Este un obicei pastrat de cand erau puiuti si foloseau labutele pentru a stimula lactatia mamei pisica.
Torsul pisicii are efecte benefice, reducand inclusiv tensiunea arteriara. S-a constatat un numar mai redus de afectiuni cardiace la cei care aveau pisici ca si animalute de casa.
Cand isi alinta capul de obicte si persoane de fapt il impregneaza cu mirosul propriu...il marcheaza. 

Photobucket

2 comentarii:

nails, colours and more spunea...

wow, multe chestii nu le stiam...desi am pisici de cand ma stiu
chiar daca sunt de rasa tomberoneze :))) adica adunate de pe drumuri

gimyyyyy :X

Baby spunea...

Am sa ma mai gandesc si la alte informatii si...poate o sa avem si mic ghid pisicesc 2...3... :)
De asemenea daca aveti intrebari...feel free to ask... si daca stiu raspunsul o sa raspund. Daca nu il stiu...ma documentez. :)

Trimiteți un comentariu