marți, 21 februarie 2012

Mic ghid pisicesc 2 - Mutarea

Pentru ce ne-am mutat de curand, am zis sa impartasesc cu voi experienta mutatului piscii in casa noua.
In primul rand, ca regula generala, este bine ca pisica sa fie adusa in noua locuinta ultima. Adica, intai mutam toate bagajele, lucurrile si abia apoi aducem pisica. Asta din mai multe motive. In primul rand e bine sa gaseasca lucruri familiare, mirosuri cunoscute...si nu o casa goala si complet noua. Apoi, este mai usor sa aduci bagaje intr-o casa fara pisica, unde poti lasa usa deschisa 20 secunde fara sa-ti fie frica sa nu tasneasca pe usa o pisica si asa speriata si stresata de mutare. In plus, e mai bine pentru ea sa ajunga in noua casuta si sa stati impreuna relaxati, decat ca dupa ce aduceti pisica sa va agitati in continuare cu caratul bagajelor (agitatie care in mod sigur i se va transmite si ei).
Din experientele mele de pana acum, va pot spune ca in prima zi probabil se va ascunde pe undeva. sub pat, in dulap, dupa masina de spalat, in cada, oriunde se simte mai in siguranta. Pe cat posibil, este bine sa o scoateti din ascunzatoare, sa o  mangaiati si s-o linsititi..daca va lasa. Daca totusi prefera sa stea in ascunzatoare, este ok...va iesi singura atunci cand se va simti in siguranta.
Este important ca de la inceput sa-i aratati unde gaseste ladita cu nisip, bolul cu apa si cel cu mancare. Asa va putea sa se duca singura in caz ca va alege sa iasa din ascunzatoare si sa manance sau sa foloseasca...toaleta. Este de ajuns sa o aduceti in fata bolurilor, sau in ladita...pentru ca apoi s-o lasati sa plece daca vrea... a doua oara va gasi singura drumul, atunci cand va dori.
In prima zi este normal sa avem de-a face cu o pisica speriata, care va merge cu coada in jos, cu prudenta...ba chiar poate vom avea parte de cahaituri in semn de protest. Este normal, si cu timpul se va acomoda cu noua casuta. Este bine sa limitam noutatile in acea perioada, deci este de preferat sa-i aducem ladita si bolurile cu mancare vechi, iar daca dorim sa i le schimbam sa o facem de abia dupa ce s-a mai obisnuit cu noua casa. La fel si cu schimbarea mancarii, a nisipului, etc.
Daca este posibil sa petrecem cat mai mult timp alaturi de ea s-o alintam sa-i vorbim incet si calm...si sa o linistim. Este o perioada stresanta pentru ea si are nevoie de tot ajutorul nostru peste a se acomoda. Lasati-o sa cerceteze casa, sa miroasa fiecare coltisor, si sa se obisnuiasca in noua locuinta.


Sper ca va vor fi de folos sfaturile. Noi am testat pana acum si cahaieli, si zile in care Gimmy statea scuns dupa masina de spalat de-mi era frica sa nu fi ramas blocat pe acolo, ca nu mai voia sa iasa, ore petrecute sub pat sa convigem motanelul sa iasa...acum am ajuns la etapa dormit in litiera (motanul, nu noi   ).
 Dar sper sa se acomodeze cat mai repede si sa intram in normal.

Va pupam!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu