duminică, 3 octombrie 2010

Cronicile vampirilor

Am vazut aseara (again...pt a nu stiu cata oara) filmul Queen Of The Damned. Desi l-am vazut de atatea ori incat de acum incep sa invat pe de rost replicile, nu am putut rezista tentatiei de a-l urmari daca tot era la tv (si oricum nu era altceva interesant la ora aia).Prima oara cand l-am vazut am fost super incantata...mi-a placut mult, iar coloana sonora m-a cucerit complet. Apoi am citit cartile lui Anne Rice si...mi-am dat seama ca filmul e de fapt o porcarie. Totusi ramane coloana sonora, pentru care merita sa il vezi over and over again. Si nici Stuart Townsend nu arata prea rau...


Dar sa incepem cu inceputul... Acum cativa ani am fost maniaca dupa cartile lui Anne Rice. Luam cate o carte si nu o lasam din mana pana nu o terminam. Nu va spun ca in perioada aia mai era si in clasa a 12a, ma astepta un bac, iar eu in loc sa invat pentru examen stateam numai cu cartile lui Anne Rice in mana.
Macar mi-au fost de folos...le-am folosit drept material didactic pentru site-ul care trebuia sa-l fac pentru atestatul la informatica.
Deci am citit tot ce prindeam...I love Lestat , felul de a scrie a lui Anne Rice, cum prezinta framantarile sufletesti ale personajelor...tot jocul asta dintre bine si rau...Dumnezeu si diavol...
Din punctul asta de vedere, Interviu cu un vampir (filmul) a fost mult mai ok...a pastrat in mare parte povestea cartii...iar Brad Pitt a fost un Louis destul de bun.
In schimb, Queen Of The Damned a vrut sa faca un film din doua carti (atat Vampirul Lestat cat si Regina Damnatilor), a taiat personaje (Maharet si Mekare....devin un singur personaj - "matusa" Maharet; in carte personaje foarte importante...in film apare doar ca sa se "sacrifice" si s-o omoare pe Akasha).
Toate povestea, cum au aparut primii vampiri...Akasha si Enkil...mitul Isis si Osiris...intreaga poveste a lui Maharet si Mekare, de ce o urau pe Akasha, cum li s-a taiat limba, scos ochii (in schimb arata in film cum lui Maharet ii sangereaza ochii, o scena complet inutila din punctul meu de vedere daca nu explica cum de fapt acei ochi erau luati de la muritori pentru ca ei i-au fost scosi ochii)... In film spune ca Marius l-a facut pe Lestat vampir (not true)...si abia dupa ce Lestat i-a gasit pe Akasha si Enkil, Marius s-a suparat si l-a lasat singur. Cand de fapt Lestat a fost lasat singur pe lume din prima zi...nu a fost nimeni sa-i arate ce ar trebui un vampir sa faca, ce anume este el de fapt...toate astea a trebuit Lestat sa le invete singur si abia mai traziu a aflat ca mai sunt si altii ca el.
Ordinul Talamasca...se pomeneste de el, dar nu explica deloc ce e cu ei....ce fac ei de fapt...David apare si el acolo cu numele, fara sa explice cine e...
Toata suferinta lui Lestat...anii cat a fost singur...framantarile lui...incercarile lui de a nu mai vana...motivul pentru care a "dormit" atatia ani si de ce s-a trezit acum ca sa cheme vampirii sa "come out, come out...whereever you are".
Toata frumusetea la cronicile vampirilor sunt framantarile sufletesti, schimbarile psihologice si gandurile la care sunt supusi eroii...toata lupta asta care se da in interiorul lor...bine-rau...supravietuire cu pretul de a lua vieti omenesti sau moarte... De cate ori nu s-a framantat Lestat si s-a intrebat daca ei, vampiri sunt rai sau buni? de ce trebuie sa omoare pentru a putea supravietui? Unde e Dumenezeu in toata ecuatia asta si de ce a permis sa existe vampiri? Exista Dumnezeu? Exista diavolul? Ce e rau? Ce e bun? Au omis complet...si l-au facut un film...aproape horror, despre un vampir care omoara si...vrea sa cante rock.
Si nu...nu am probleme cu faptul ca l-au facut pe Lestat brunet (cum comentau unii ca Stuart Townsend nu seamana deloc cu imaginea lui Lestat din cartile lui Anne Rice)...nici macar ca Akasha era mulatra cand de fapt ar fi trebui sa fie alba ca marmura...nu asta e important... Dar au omis lucruri care defineau cartea...povestea imaginata de Anne Rice...si e pacat...
Sfatul meu: cititi cartea...si filmul puteti sa-l urmariti doar...ca divertisment...sa mai auziti niste melodii dragute.Si totusi...mi-ar face placere sa vad ecranizat de exemplu "Diavolul Memnoch" (care a fost cartea mea preferata din cronici)...dar doar daca nu ar modifica scenariul....si ar lasa povestea exact asa cum si-a imaginat-o Anne Rice.

2 comentarii:

Madalina Stratone spunea...

Dragut articolul.. Anne Rice e dementiala . :)

Si, ca si tine, mi-as dori sa apara ecranizarea cartii "diavolul memnoch", dar si a cartilor " ora vrajitoarelor"

Anonim spunea...

Best Soundtrack ever. Jonathan Davis e un geniu. 'nuff said.

Adriana

Trimiteți un comentariu