luni, 15 iulie 2013

Bac 2013Stiu ca este un subiect super-mega discutat dar simteam nevoia sa imi spun si eu parerea.

In primul rand sa pornim de la ideea ca anul asta au fost si elevi care nu s-au inscris la Bac, dupa sfatul profesorilor: http://adevarul.ro/locale/suceava/cum-sacrifica-profesorii-elevi-altarul-procentului-bac-cele-mai-comune-metode-coafat-dezastrul-examen-1_51b1668bc7b855ff5667f679/index.html
Deci procentul real de promovabilitate reala este sub 50%....again...

Apoi, vad cu tristele ca sunt elevi care se lauda ca au trecut Bac-ul... Pe timpul meu (si pe bune ca nu a trecut atat de mult de atunci), te laudai cu nota care ai luat-o. Pentru ca nici nu se punea problema ca sa nu iei Bacul...lupta se ducea pentru o nota cat mai buna.

Trebuie sa recunoastem ca subiectele (atat la Bac cat si la Examenul National sau Capacitate sau cum i-o mai zice anul asta) sunt facute ca sa ia tot prostul. Adica daca ai fost macar de 2-3 ori pe la scoala...si intamplator ai mai cascat urechile prin clasa mai mult de 5 minute...eu zic ca este imposibil sa nu il iei...daca nu ai o problema mentala grava. Primele subiecte sunt atat de usoare, incat cu minimin de efort obtii 5-ul.
Nu mai comentez de Capacitate unde cred ca si un handicapat (persoana cu deficienta mentala, ca sa fiu "politically correct") reusea sa scoata macar un 5. I mean, come on...iti dadea o lista cu notele la un examen si sub nota aveai numarul de elvi care au obtinut nota respectiva...Iar intrebarea era cati elevi au luat nota 8. Asta e problema de matematica? Sa stii sa citesti cifra de sub nota 8? Really? Ce treaba avea asta cu matematica? Sau un alt subiect era despre ordinea operatiilor...o adunare si o inmultire...simpla...cu numere sub 10...2 amarate de operatii pe care orice copil de clasa a 2a stie sa le faca. Asta dai in clasa a 8a? Serios? Si chiar si acolo au fost unii care au picat...cu asemenea subiecte... Probabil pe viitor va trebui sa se faca o proba eliminatorie: stii cat face 1+1 treci la liceu...daca nu, suni un prieten sau faci fifty-fifty... E penibil...

Asa....acum sa revenim la Bac...unde subiectele au fost usurele... Orice chiulangiu ar fi trebuit sa poata lua 5-ul.
M-a amuzat cum anul trecut, atunci cand se share-uiau articolele de prin presa despre dezastrul rezultatelor, cum unii foarte ofuscati comentau cum ca "la noi nu au fost camere" sau ca "nu siti ce subiect greu a picat la comentariu la romana".
Sa o luam pe rand:
1. In 2005 nu am avut camere, dar tind sa cred/sper ca niste camere de luat vederi nu mi-ar fi prajit creierul in asemena hal incat sa nu mai fiu in stare sa leg 2 fraze. Si sincer, cred ca si daca as fi fost pe droguri, tot scoteam ceva mai inteligent decat sa scriu la Bac cum ca modelul meu in viata e Becali, sau Mazare, sau niste dansatoare la bara. Jur cu mana pe inima...
2. Pot fi de acord ca in anumiti ani, e posibil ca ultimul subiect sa fi fost mai complex putin, sa fi fost neasteptat, etc. Situatii de genul pot aparea si la romana (sa pice un comentariu la un subiect care era putin probabil, sau poate chiar sa ai ghinionul sa iti pice exact ACEL subiect care nu ai avut timp sa-l pregatesti si  ai sperat ca legea probabilitatilor sa te salveze si din toate subiectele posibile nu o pica chair ala) sau la matematica (ultima problema este foarte grea, complexa, problema buna de dat la olimpiada). Pana aici suntem pe aceeasi lungime de unda... Problema vine cand faci calculul: ca acel problema/ultim subiect valoreaza putine puncte....maxim 3. Daca faci restul subiectelor, tot iei 7...si nu esti in pericol sa pici bacul. Acel ultim subiect este de obicei cel care face diferenta pentru elevii buni, pentru cei ce vor de la 8 in sus...dar daca tu esti un elev mediu spre slab nu este nici o rusine sa o dai in bara la el. Poti chiar nici macar sa nu te chinui sa-l mai faci...dar pana sa ajungi la el, sunt alte subiecte muuult mai usoare, care ar trebui sa iti asigure nota de trecere. Daca ai luat nota 2, NU ai voie sa spui ca te-ai impeidicat de acel ultim subiect greu. Nu zice nimeni sa iei numai 9 si 10....dar atunci cand iei nota 2-3, NU ai voie sa dai voie pe ultimul subiect. Slabe sanse sa nu fii in stare sa aduni 1+1 din prima parte, dar sa-ti pui sperantele ca ultima problema, cea de geometrie in spatiu, sa fie cea care te va salva. Oricat de usoare sunt subiectele, tot vor fi prosti care nu-s in stare sa le treaca (drept exemplu sunt subiectele de la Capacitate...).

Eu nu inteleg cum asemenea specimene au ajuns pana in clasa a 12a. Adica cineva, niste profesori, i-a trecut clasa de 12 ori... Iar ei nu sunt in stare sa faca 1+1 sau sa-si scrie numele. Este inadminisbil asa ceva.
“Na-re Teodor Arghiezi poezie veselă. Iel ştie că totul ăi negativi. Mâne poate îi mai bine poate nu cine ştie.” 
"Poetul avea o fixaţia pe poza lui Ann pentru că atuncea, în vechime nu era Facebook ca să vadă toate panaramele dezbrăcate pe toţi pereţi. Şî ea perversa o lăsat poza ei în vitrină la foto pe unde ştia că trece poetul"
Asemenea specimene nu aveau ce cauta in cls a 12a. PUNCT


Un comentariu:

Andreea Hellen Red spunea...

:) in 1996 am dat un Bac cu adevarat,am invatat,nu am iesit din casa 2 saptamani.Am luat aproape toti,nu 100% dar oricum fatza de astazi.copii erau copii,invatatul era invatat!Ce Bac sa mai ei acum cand se fut de la 12 ani si fac sex oral prin bai????Eu am avut copilarie,chiar si la liceu eram copile,mai aveam doua trei colege mai "pe campii" dar atat!Ma bucur ca am prins vremuri frumoase,cu vise si multa inocenta.

Trimiteți un comentariu