marți, 21 februarie 2012

Mic ghid pisicesc 2 - Mutarea

Pentru ce ne-am mutat de curand, am zis sa impartasesc cu voi experienta mutatului piscii in casa noua.
In primul rand, ca regula generala, este bine ca pisica sa fie adusa in noua locuinta ultima. Adica, intai mutam toate bagajele, lucurrile si abia apoi aducem pisica. Asta din mai multe motive. In primul rand e bine sa gaseasca lucruri familiare, mirosuri cunoscute...si nu o casa goala si complet noua. Apoi, este mai usor sa aduci bagaje intr-o casa fara pisica, unde poti lasa usa deschisa 20 secunde fara sa-ti fie frica sa nu tasneasca pe usa o pisica si asa speriata si stresata de mutare. In plus, e mai bine pentru ea sa ajunga in noua casuta si sa stati impreuna relaxati, decat ca dupa ce aduceti pisica sa va agitati in continuare cu caratul bagajelor (agitatie care in mod sigur i se va transmite si ei).
Din experientele mele de pana acum, va pot spune ca in prima zi probabil se va ascunde pe undeva. sub pat, in dulap, dupa masina de spalat, in cada, oriunde se simte mai in siguranta. Pe cat posibil, este bine sa o scoateti din ascunzatoare, sa o  mangaiati si s-o linsititi..daca va lasa. Daca totusi prefera sa stea in ascunzatoare, este ok...va iesi singura atunci cand se va simti in siguranta.
Este important ca de la inceput sa-i aratati unde gaseste ladita cu nisip, bolul cu apa si cel cu mancare. Asa va putea sa se duca singura in caz ca va alege sa iasa din ascunzatoare si sa manance sau sa foloseasca...toaleta. Este de ajuns sa o aduceti in fata bolurilor, sau in ladita...pentru ca apoi s-o lasati sa plece daca vrea... a doua oara va gasi singura drumul, atunci cand va dori.
In prima zi este normal sa avem de-a face cu o pisica speriata, care va merge cu coada in jos, cu prudenta...ba chiar poate vom avea parte de cahaituri in semn de protest. Este normal, si cu timpul se va acomoda cu noua casuta. Este bine sa limitam noutatile in acea perioada, deci este de preferat sa-i aducem ladita si bolurile cu mancare vechi, iar daca dorim sa i le schimbam sa o facem de abia dupa ce s-a mai obisnuit cu noua casa. La fel si cu schimbarea mancarii, a nisipului, etc.
Daca este posibil sa petrecem cat mai mult timp alaturi de ea s-o alintam sa-i vorbim incet si calm...si sa o linistim. Este o perioada stresanta pentru ea si are nevoie de tot ajutorul nostru peste a se acomoda. Lasati-o sa cerceteze casa, sa miroasa fiecare coltisor, si sa se obisnuiasca in noua locuinta.


Sper ca va vor fi de folos sfaturile. Noi am testat pana acum si cahaieli, si zile in care Gimmy statea scuns dupa masina de spalat de-mi era frica sa nu fi ramas blocat pe acolo, ca nu mai voia sa iasa, ore petrecute sub pat sa convigem motanelul sa iasa...acum am ajuns la etapa dormit in litiera (motanul, nu noi   ).
 Dar sper sa se acomodeze cat mai repede si sa intram in normal.

Va pupam!

joi, 9 februarie 2012

Mic ghid pisicesc

Photobucket

Pentru ca in cei cativa ani de cand am motanelul, am inceput sa ma interesez despre lumea “pisiceasca”, am sa impartasesc cu voi “descoperirile” mele, poate ajuta pe cineva…
Nu zic ca detin adevarul suprem, dar sfaturile sunt din proprie experienta, si ce am mai invatat si eu de la altii care au animalute de cativa ani, si care au intalnit diverse situatii.


Rasa

Pisicile de rasa sunt doar cele care au Pedegree. Daca pisica voastra are asa ceva, veti sti. Este o hartiuta unde sunt trecuti stramosii lor, si apartenenta la acea rasa. Pisicile de rasa in general nu se intalnesc pe strada sau la pet shop, costa, si in general se vand in crescatoriile de pisici, pe baza unui contract (de unde primesti si pedigree-ul).
La pet shop se vand multe animalute chinuite, bolnave si de obicei nu iti este inmanat si Pedegree-ul care sa ateste apartenenta la o anumita rasa…
In general multe pisici seamana cu o anumita rasa si sunt denumite ca atare.
Birmaneaza nu este o rasa. Exista doar Sacra de Birmania…care este o rasa suuuperba si care ultima oara nu exista in tara noastra decat un singur exemplar castrat. Alte felise de Sacre am gasit in Italia, Franta, etc Insa la noi au preluat denumirea de birmaneza orice pisica cu point (adica cu boticul si labutele mai inchise la culoare) si cu blanita mai lunga. Daca are blana mai scurta e denumita siameza, iar toata cele cu blana lunga sunt denumite persane. Nu inseamna ca apartine cu adevarat acelei rase. Insa nu apartenenta sau nu la o rasa face pisica demna de iubit.
Europeana exista ca si rasa, iar ca si caracteristici seaman foarte mult cu pisicile asa zise “comunitare”.
Orice pisica, indiferent de rasa (sau ne-rasa) merita iubita sia duce multa bucurie in casa in care intra.

Au personalitate

Asa cum oamenii, sunt diferiti, si pisicle sunt la fel. Unele sunt mai independente si prefera sa fie lasate in pace (si sa fie mangaiate si bagate in seama doar cand au ele chef), altele sunt foarte alintate si “mamoase” si stau mereu langa tine, te urmaresc chiar si la baie.
Oricum ar fi, pisicile nu-s rele, stiu sa se bucure atunci cand vii acasa de la serviciu, te intampina la usa si miauna sa-ti povesteasca ce au facut in acea zi…

                Mancare

In general, tot ce gasesti in supermarketuri nu este mancare de calitate pentru pisici. Nici cele la care se face reclama.
Whiskas si Friskies sunt ca si fastfood-ul pentru noi: gust bun, calitate indoielnica si in timp pot aparea problem daca este consumat in mod frecvent.
Se prefera ca pisicile sa manance numai mancare super premium, cu PH control. Dintre marci amintesc Royal Canin, Hill’s, Pro Plan, Purina, etc  Exista o mare varietate de mancare pentru pisici, umeda, uscata, pentru diferite varste/rase/stari de sanatate/nevoi. Desigur depinde si de pisica, pentru ca unele prefera o anumita marca, altele alta. Pe incercate… J
Pisicile nu au voie mancarea noastra. Putem sa-i dam carne (fara condimente, de preferat fiarta, cruda doar daca sunteti sigur de provenienta ei, ca nu este infestata cu diferite boli/bacterii, etc). Pisicile prefera plamanii, ficatul, dar de multe ori se poate obisnui cu asa ceva, incat sa refuze alta mancare practic “santajandu-va” sa ii dati numai ficat/plamani.
Nu au voie dulciuri, ciocolata. Laptele nu este recomandat la pisicile adulte, deoarece nu pot procesa o anumita proteina din el si poate provoca diaree. Totusi unele pisici il suporta ok. Insa e de evitat (sau cel putin nu trebuie facut abuz, si daca se observa diaree oprit imediat). Smantana si iaurtul sunt ok. Pestele trebuie mancat cu masura (nu prea des) in special la motani, deoarece poate favoriza problemele renale.
La pisoi nu se da lapte de vaca. Exista in pet shop-uri lapte special pentru pisoi, daca nu, este mai bun laptele care se pune in cafea (pentru ca are un continut mai mare de grasime). Un pisoi mic de obicei trebuie hranit cu biberonul sau seringa (fara ac, desigur), la cateva ore, intocmai ca un copil mic. Iar apoi trebuie masat pe burtica pentru a stimula…digestia…si eliminarea…
Unele plante sunt otravitoare pentru pisici (chiar daca ele le mananca pentru eliminarea ghemelor de par). Trebuie avut grija.
Ca apa se prefera evitarea apei de la robinet (este dura, plina de calcar si pe perioade mai lungi de timp poate provoca probleme renale). O varianta ar fi cu apa fiarta racita…si eventual apoi lasata cateva zile pentru a se depune pe fund sedimentele. Sau apa de masa (cea care se vinde la 5litri), dar atentie trebuie cat mai pura…fara saruri sau diferite substante care pentru oameni pot fi bune, dar pentru pisici nu.

           Indoor/Out door

Unele persoane considera ca pisicile lor au o viata plictisitoare in casa si considera ca pentru ele e mai bine sa iasa pe afara.
A se tine cont ca viata medie a unei pisici de afara este de 2-4 ani, iar a celor crescute in casa pana la 20 de ani. Afara sunt o gramada de primejdii, de la caini, masini, oameni rai, substante otravitoare, pericolul de a nu se mai intoarce acasa, etc.
Am intalnit cazuri de pisici care au murit afara, ba din cauza substantelor ingerate, ba din rautatea oamenilor, ba calcate de masina, etc.
Parerea mea este ca daca vreti o pisica sanatoasa, o veti tine mereu in casa, unde este pazita de primejdii si unde ii puteti urmari starea de sanatate.

           Casa

O data cu intrarea in casa a unei pisici, se produc schimbari. Geamurile trebuie inchise sau “cat-proofed” nu cu plasa de tantari (care este prea subtire si se poate rupe in caz de pisica isi sustine greutatea de ea), ci o plasa ori din plastic, ori din sarma, fier (orice pare mai sanatos si capabil sa sustina si greutati de pana la 10kg). Balconul trebuie in permanenta inchis si nu trebuie sa ne bazam pe faptul ca “pisica mea sta la geam, dar nu sare niciodata, ca stie”. Este de ajuns o vrabiuta, un fluture, o frunza, ceva sa i se para interesant afara si sa faca saltul letal.
La fel trebuie avut grija cu plantele din casa, medicamentele lasate la vedere si orice lucru poate sa-i creeze problem pisicii. La fel ca si in cazul copiilor…

            Probleme de sanatate

Trebuie avut grija la fiecare modificare de comportament a pisicii. Inclusiv somnul excesiv sau apatia pot fi semne de boala. Daca stau in current pisicile pot raci. Daca mananca ceva rece, pot face “rosu in gat”. Niciodata nu se dau pastille uname la pisici. Pentru orice problema trebuie apelat la medicul veterinar.
Daca bea apa mai mult decat de obicei poate fi semn de diabet. Daca nu face pipi destul, sau miauna cand face, sau face cu sange, trebuie dus imediat la medic…poate fi semn de blocaj renal.
80% din motani mor de blocaj renal, deci trebuie avut grija.
Este bine sa faca anual analize, inclusiv sange si urina. Pentru a verifica starea de sanatate. Daca este nevoie chiar ecografii, radiografii, etc.

             Sterilizare

Multi zic ca nu isi sterilizeaza/castreaza pisica din diferite motive. Nu este adevarat ca este bine ca pisica sa faca macar un rand de pui inainte de a fi sterilizata. Crescatorii de pisici de obicei stipuleaza in contractul de vanzare ca pana la varsta de 1 an trebuie sterilizata pisica. Si cred ca nu doresc sa-si imbolnaveasca voit puiutii care i-au crescut de la nastere...
Varsta optima depinde de dezvoltarea pisicii, dar este in jurul celei de 1 an.
Pastilele pentru prevenirea caldurilor sunt foarte nocive, la pisica pot provoca piometru (infectie la uter care netratat – operatie - duce la moartea pisicii). Cunosc cazuri cand doar dupa o pastila administrata, pisica a facut piometru. Unele au scapat (daca au fost duse la timp…insa tot la sterilizare s-a ajuns), altele chiar au murit. Nu vrem sa ne asumam acest risc, nu? Inclusiv caldurile repetate pot provoca piometru. Iar, de exmeplu, un motan, poate intra in calduri imediat cum simte in preajma lui o pisica in calduri (si o simte de la cativa km departare).
De obicei la motani nici nu este suturata incizia. La pisici vor fi niste fire (si se poate recomanda chiar un fel de camasuta, sau un ciorap, pus la burtica pentru a nu trage de acele fire in primele zile). Dar de obicei in prima zi, pisica este mai rau, pana scapa de efectul anesteziei, apoi, incepand cu a 2a zi isi revine in mod rapid. Si pisicile nu se vor ingrasa dupa sterilizare, atata timp cat mancarea oferita este cea corecta. Exista manacare speciala pentru pisici sterilizate care prezinta risc de ingrasare.

             Medicul veterinar

Este bine sa ai un veterinar in care ai incredere, pe care il poti suna la orice ora, care eventual este recomandat de iubitorii de animale ca un doctor bun si la care te poti duce fara probleme. La medicul veterinar e bine sa te duci pentru vaccinurile si deparazitarile periodice, precum si pentru a verifica starea de sanatate a animalutul.

             Alte informatii

Pisicile torc si atunci cand sunt fericite, dar si ca sa se linsteasca.
Iarba matei functioneaza ca un fel de drog pentru ele, insa nu are efect chiar la toate pisicile, unele fiind imune  la iarba matei.
Pisicile sunt animale nocturne, dar le putem invata sa ne preia programul. Este de ajuns sa ne jucam cu ea, seara, inainte de culcare, pentru a o obosi. Cu timpul se va invata.
Puiutii este bine a sta cu mama lor macar pana pe la 3-4 luni de viata. Astfel vor invata sa faca la litiera si alte deprinderi...pisicesti.
Atunci cand "framanta" este semn ca se simt bine. Este un obicei pastrat de cand erau puiuti si foloseau labutele pentru a stimula lactatia mamei pisica.
Torsul pisicii are efecte benefice, reducand inclusiv tensiunea arteriara. S-a constatat un numar mai redus de afectiuni cardiace la cei care aveau pisici ca si animalute de casa.
Cand isi alinta capul de obicte si persoane de fapt il impregneaza cu mirosul propriu...il marcheaza. 

Photobucket

miercuri, 8 februarie 2012

In cautare...de apartament...

De curand ne-am hotarat sa ne mutam de la garsoniera la apartament.
Principalul motiv ar fi faptul ca intre garsoniera si apartament nu e chiar atat de mare diferenta de pret. Plus faptul ca aceasta garsoniera a vrut sa fie initial un back-up plan pentru o luna-doua pana imi cumpar altceva (insa de acum s-a facut un an de cand stam aici) si drept urmare nu prea m-a interesat ca nu avem gaze, ca bucataria si baia sunt mici, ca patul/canapeaua nu e confortabil/a, etc.
Buuun...deci dupa un an ne-am hotarat sa ne luam inima in dinti si sa pornim incet incet in cautare de apartament.
Pentru ca aveam experienta anului trecut, iar timpul liber e limitat (pana la 6-6 jumate la serviciu...o ora pe drum...mai mult de 1 pe seara nu aveam cum sa vizitam) am hotarat sa ne axam doar pe apartamentele cu poze...pentru a evita anunturile gen "mobila moderna" - aka "a fost moderna in anii 30"... sau recent renovat - cand a fost construit blocul acum 50 de ani...destul de recent...
Aveam in gand ce voiam...care era bugetul maxim, ce ne-ar interesa (gen sa fie langa un metrou pentru a ajunge cat de cat rapid la serviciu, fara a fi nevoie sa schimbam 2-3 mijloace de transport si a ingheta prin statiile de RATB).
Ne-am axat mai mult pe anunturile direct de la proprietari...erau doar vreo doua, deci nu am avut mult de ales.  Unul din ele chiar mi-a placut mult. Zona era super (nu chiar la metrou, dar aveam un tramvai direct pana la munca, si inca vreo 2 tramvaie si 2 autobuze care ma duceau rapid la metrou; insa aveam un MegaImage si o banca chiar la iesirea din bloc, pet shop pentru motanel, si...cam tot ce puteam dori prin apropiere). Apartamentul arata foarte bine, nu extrem de spatios, dar very cosy si dragutel. Eram hotarati sa il luam...insa cand eram pe drum a doua zi pentru a-l revedea si a bate pama, am fost sunati ca cineva ne-a luat-o inainte.
Am suferit putin, deja ma vedeam acolo...si-mi placea...  Dar am hotarat ca next time sa mergem si noi hotarati, cu banii la noi...si daca ne place nu mai plecam pana nu avem contractul in mana.


Sa fac o mica paranteaza pentru a spune ca 99,99% din apartamentele de inchiriat sunt prin agentii...la care dai o gramada de bani aiurea, doar pentru efortul de a-ti raspunde la telefon in locul proprietarului. Alta favoare nu-ti face... Tu gasesti apartamentul pe net, vezi poze, iti place...suni la un nr de tel (care ti-e indiferent daca e al proprietarului sau al agentiei), cineva iti raspunde, stabilesti o intalnire (de multe ori, daca e agentie asta e si putin mai greu, ca intai trebuie verificat si daca proprietarul e liber atunci, si se joaca putin de-a telefonul fara fir pana se stabileste ora exacta potrivita si pentru proprietar si pentru chirias)...la intalnire participa si proprietarii (deci nici pe proprietar nu-l scuteste sa spunem de vreun drum ceva)...deci doar pentru favoarea de a raspunde la telefon ia chiria pe o luna... Mda...buna idee... 
Nu zic, daca nu s-ar gasi atat de repede chiriasii in Bucuresti, si daca proprietarul i-ar lasa cheile agentiilor gen "nu ma mai suna pe mine mereu, ca sunt ocupat la munca, nu am timp sa vin mereu sa vada lumea apartamentul. cand gasesti pe cineva interesat cu adevarat, ma suni si vin sa facem actele"...asa da, ar avea sens (asta de obicei se practica pentru vanzari), dar asa, cand te cheama si pe tine la fiecare vizionare e fix BEEP....
Si da, la vanzare, te mai ajuta la obtinerea actelor, acolo intr-adevar vezi un ajutor din partea agentiei, dar la inchiriere, sa mor daca vad sensul. Numai ca nu poti scapa de ei...they're everywhere... 


Bun...sa incheiem mica (marea) paranteza cu agentiile si sa revenim la cautarea noastra...
Printre alte apartamente, ne-a mai facut unul cu ochiul...pentru ca parea mai marisor si mai dragutel. Am fost, l-am vazut, placut si..inchiriat.  Pe loc, pentru ca in timp ce eram noi acolo, au mai sunat 2 persoane care voiau sa vina cu banii...  Dar am zis ca e al nostru... 

Si ce daca e la etajul 10? De abia are o panorama mai frumoasa...  Si e cald si bine... Si e spatios... Si are pat mare... Si e cosy si dragut...  Si abia astept sa ne mutam... 




 
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket


Acum asteptam sa rezolvam cu internetul si tv-ul (ca inca nu avem) si cum o sa fie gata si cu asta, ne putem muta. 
Insa am inteles sa nu ma astept la...minuni prea mari...o sa dureze mult si bine pana vin cei de la RDS sa instaleze... 
I'll keep you posted!

Inca din garsooniera,
Va pup!